Karanfil Yağı Eugenia Caryophyllata
Endonezya ve Madagaskar’a özgü karanfil, tropikal, yaprak dökmeyen ağacın açılmamış pembe çiçek tomurcuklarıdır. Karanfil yağı, bilimsel olarak Syzygium aromaticum veya Eugenia caryophyllata olarak bilinen karanfilin kurutulmuş çiçek tomurcuklarından su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilir. Yaz sonunda ve kışın elle toplanan tomurcuklar, kahverengileşinceye kadar kurutulur. Tomurcuklar daha sonra bütün halde bırakılır, baharat haline getirilir veya karanfil yağı üretmek için buharla damıtılır.
Açıklama
KARANFİL YAĞI
Karanfil genellikle %14 – %20 esansiyel yağdan oluşur. Yağın ana kimyasal bileşeni, güçlü kokusundan da sorumlu olan öjenoldür (%75-88). Diğer biyoaktif bileşikler, timol, karvakrol, beta karyofillen, asetilöjenol ve sinnamaldehittir. Karanfil kokusuna benzer baharatlı bir kokusu vardır. Yağ ayrıca koku ve aroma maddesi olarak da kullanılabilir. Yaygın tıbbi kullanımlarına (özellikle ağız sağlığı için) ek olarak, öjenol gargaralarda ve parfümlerde yaygın olarak bulunur ve vanilya özütünün oluşturulmasında da kullanılır. Öjenol, karanfil yağı içerisinde bulunan ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan önemli bileşendir. Ağızdaki sinirleri geçici olarak uyuşturarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve etkisi yaklaşık 2-3 saat sürer. Ancak çürük gibi ciddi diş problemlerini tedavi edemez.
Çinlilerin 2000 yılı aşkın bir süredir diş ağrısını hafifletmek için homeopatik tedavi yöntemi olarak karanfil kullandıklarına inanılmaktadır.
Karanfil yağı, çeşitli diş bozuklukları ile ilişkili ağrı ve rahatsızlığı gidermek için yaygın olarak kullanılır. Journal of Dentistry, karanfil yağının, diş tedavisi öncesinde kullanılan uyuşturucu iğne (benzokain) ile aynı etkilere sahip olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma yayınlamıştır. Yapılan tüm araştırmalar, karanfil yağının diş sağlığı için bilinenden daha fazla faydası olduğunu göstermektedir.
Yapılan birkaç araştırmada, karanfilin diş kireçlenmesini veya diş erozyonunu yavaşlatma yeteneğini öjenol, öjenil-asetat ve florür kullanarak değerlendirmiştir. Çalışmalar sonucunda karanfil yağının dekalsifikasyonu önemli ölçüde azalttığı, dişleri yeniden mineralize etmeye ve güçlendirmeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca karanfil yağının diş çürümesine neden olan organizmaların yayılımını engellemeye yardımcı olduğu da görülmüştür.
Karanfil Yağının Kullanımı Hakkında Uyarılar
Doğrudan cilde uygulanacak olan karanfil yağı Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Aksi halde ciltte tahrişe sebep olabilir. Nadir de olsa, vücudunuzun karanfil yağına veya içeriğindeki bileşenlere karşı alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür. Bu belirtileri gösteriyorsanız karanfil yağı kullanmayı bırakmalısınız;
- Döküntü veya kurdeşen
- Nefes darlığı
- Hırıltı veya öksürük
- Boğaz ağrısı veya yutkunmada güçlük
- Kusma, ishal ve kramp gibi sindirim bozuklukları
- Bayılma
- Yüksek dozlarda karanfil yağı kullanımı karaciğer hasarına sebep olabilir.
Karanfilin, içerdiği öjenol nedeniyle kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı bilinmektedir. Antikoagülan/antiplatelet ilaçlar gibi kan sulandırıcılarla etkileşime girebilir. Bu nedenle karanfil yağı kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte alınmamalıdır.
Karanfil yağı takviyeleri arka arkaya 2 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır. Dahili olarak kullanılırken, faydalı floranın eski haline gelebilmesi için günde 2 kez probiyotik takviyesi alınması önerilir.
Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
Hamileyseniz, emziriyorsanız veya herhangi bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Gözler, iç kulaklar ve hassas bölgelerle temasından kaçının.
Alerjik reaksiyon oluşumunu engellemek için taşıyıcı yağlar ile seyreltilerek kullanılmalıdır.
Öne Çıkan Faydalar
Öne Çıkan Faydaları
- Diş ağrısını giderir, dişlerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
- Antimikrobiyal, iltihap önleyici ve ağrı azaltıcı etkilere sahiptir.
- Cilt sağlığını destekler.
- Candida mantarıyla savaşır.
- Yüksek antioksidan özelliklere sahiptir.
- Ülserle savaşmaya yardımcı olur.
- Antibakteriyal özelliği vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tansiyonu dengeler.
- Kalbi korur.
- Güçlü bir iltihap önleyicidir.
- Karaciğer sağlığını korur.
- Afrodizyak etkileri vardır.
- Kan Dolaşımını Artırır
- Kas ve Eklem Ağrılarını Azaltır
- Böcek Kovucudur
- Mide Ağrısını Azaltır
- Antikanser Özelliklere Sahiptir